Dyr i Økologiens Have

Æsler, geder, får og ponyer
I Haven er der flere slags husdyr. Får, som læmmer hvert år i marts til april, så det er et godt tidspunkt at komme på besøg. Og geder, som børnene kan gå helt ind til. Desuden ponyer og æsler, som kan klappes inde i staldene. Ved forskellige arrangementer kan man få en trækketur på æslerne eller ponyerne.

Geder

Gederne er af Boerracen og stammer fra Sydafrika. Gederne ser gravide ud, men det er de ikke. Den store vom skyldes udelukkende deres måde at fordøje maden på. Ingolf er en kastreret buk født i 2010, Lakrids og Kanel er hungeder født i 2005. Lakrids er førergeden, som bestemmer hvornår de andre må spise, sove, drikke og hvor de må opholde sig. Kanel er Lakrids´ søster og den næset i hierakiet. Ingolf er Kanels søn og nederst i hierakiet og må derfor pænt vente på at få plads, når der bliver fodret.

Høns
I hønsehuset i parcelhushaven bor der en lille flok høns og en hane. Vi får som regel egne kyllinger hvert forår. Vores hane er en Orpington, en stor og rund kødrace, der kan blive op til 3,5 -4,5 kg. Hønsene er Brahma. Begge racer er omgængelige og rolige, de er gode til mindre haver, da de på trods af deres størrelse ikke kræver meget plads. Begge racer er gode til at lægge æg og til at ruge og passe på deres kyllinger.

Køer og grise
Vi har også en indhegning, hvor der om sommeren går kalve sammen med en ammeko. Ko og kalve er nysgerrige og kommer ofte hen til hegnet for at hilse på.
Haven har gennem årene også haft frilandsgrise gående. De kommer normalt i foråret, og er der hele sommeren.

Fugle
Vores fugle er Nymfeparakitter og undulater, der begge stammer fra Australien.

Vores ponyer

Shetlandsponyerne er Dianna (født 1993, hoppe) og hendes søn Lille Per (født 2006, vallak).

Lille Per er Diannas 3. føl, og han har fået lov at blive. Han er lidt fræk, selvom han ikke er helt ung længere. Han er, ligesom Dianna, også meget kærlig og glad.

Ponyernes kraftige vinterpels med dobbelt hårlag vidner om, at der er koldt i deres hjemstavn på Shetlandsøerne nordøst for Skotland. Livsbetingelserne er barske heroppe, og derfor er det en hårdfør og stærk race, der lever længe. Pga. racens styrke og lave højde blev den også brugt som trækdyr i kulminerne i forrige århundrede. Ponyerne er nøjsomme og fodres her i Haven med hø/græs, gulerødder og æbler.

Vores får
Der har været får i Haven siden 1992. Vi har valgt Gotlandske Pelsfår, fordi det er en hårdfør race, der har sine naturlige instinkter i behold. Gotlændere er en let (55–75 kg.) race med en fedtfattig kødkvalitet. Den er hårdfør og nøjsom med et forholdsvist livligt temperament. Den har en høj frugtbarhed og ingen læmmeproblemer. Racen giver meget flotte skind, og ulden er finfibret og krøllet og giver et lækkert blødt og glansfuldt garn, der er særdeles velegnet til filtning. Vores får læmmer hvert år i marts til april. 

Vores geder
Gedefolden er indrettet med en afdeling, hvor publikum selv kan gå ind og snakke med gederne. Uden for Havens åbningstid åbner vi for en sti, så gederne kan gå langs med æselfolden og ud på en mark, hvor de kan græsse. Geder kan godt lide at klatre og kan klare sig på meget stejle skråninger. Derfor har vi lavet et lille bjerg til dem på marken. De vil i øvrigt gerne have mælkebøtteblade.

Vores høns
Vores høns er af racen: indiske brahma høns. Store, tunge og rolige høns, som ikke flyver ud af indhegningen. De er gode til at ruge og passe deres kyllinger. Havens ansatte spiser æggene indtil, en høne bliver skruk, så får den lov til at ruge kyllinger ud. 
Høns kan godt lide at skrabe i jorden efter orm og insekter, men de tør ikke gå ud i en hønsegård, der ikke er beplantet. Derfor er der plantet træer og buske i hønsegården, så de kan føle sig trygge og i sikkerhed for rovdyr. Deres værste fjender er ræve, mår, mink og rovfugle.

Vores æsler
Apollo (født 1998) og Freja (født 1996) kom til Haven i 2002, og siden da har de været til stor glæde for børn og voksne med deres venlige sind og sjove "sang". De er tamme, meget selskabelige og vil gerne klappes af både børn og voksne. De er dog ikke kun til gavn for publikum, de får også lov til at arbejde. De har bl.a. hjulpet med til at holde læhegnet i undervisningsskoven fri for ukrudt ved at trække en lille harve, og de slæber træstammer og grenbunker væk, når vi har beskåret læhegn. Eftersom æslet er et ørkendyr, skal de altid have et skur at gå ind i med et tørt strøet leje, hvor de kan stå i læ for regn og vind. Derfor har Apollo og Freja altid adgang til stalden, hvor de især vil opholde sig i vinterhalvåret og våde perioder.