Stauder - Planteoversigt

Salgsinformation


Stauder
Forventet salgstidspunkt: marts – november.
Med forbehold for udsolgte planter.

Gul abeblomst

Mimulus guttatus 


Kraftigvoksende ca. 30 cm høj klumpplante med oprette stængler med aflange blade, der er 2-3 cm lange. Blomstrer i juni-august med gule, rødprikkede 2-5 cm store maskeblomster, der sidder parvis. Kræver en fugtig, eller våd og næringsrig jord. Er en god sumpstaude, der også kan dyrkes på lavt vand. Vil gerne vokse i fuld sol.

 

Akeleje

Aquilegia vulgaris 


Staude med pælerod og rosetter af langstilkede, flerdelte, blågrønne blade. 40-80 cm høj. Nikkende klaser af smukke blå, rosa eller hvide blomster med korte, krumme sporer. Blomstrer i juni-juli. Fugtig men veldrænet jord. Sol/halvskygge. Fin til forvildning i letskyggede skovbundsområder eller naturprægede staudebede. Frøstandene er meget dekorative.

 

Alunrod

Heuchera 

Klumpplante med rosetter af for det meste 5-lappede blade med hjerteformet bladgrund. Fine dun på blade og stængel. Friske blade kan bruges i salat. Mange forskellige bladfarver alt efter art og sort. Der findes ca. 40 arter og et utal af sorter. Det er mest krydsninger, man kan købe, ofte Heuchera × brizoides. 30-50 cm høj.
Blomstrer i maj-august med røde eller hvide klokkeformede og meget små blomster i åbne klaser på sarte stængler.
Dybmuldet, veldrænet og humusholdig jord. Sol /halvskygge/skygge. God til staudebedet, krukker og til bunddække.

 

Blåhat, alm.

Knautia arvensis

Alm. blåhat er en smuk flerårig, vild plante med lyse blålilla blomster. Blomstring i juli-september. De nederste blade er helrandede og de øverste er aflange og fjersnitdelte.  Højde ca. 40-70 cm. Trives bedst på en tør, mager og gerne sandet jord i sol og halvskygge. Fjern de visne blomster og den vil blomstre hele sommeren. God i den vilde have. Den er hjemmehørende. Tiltrækker både sommerfugle og bier bl.a. blåhat-jordbien.

Blåhat, makedonsk

Knautia macedonica

Makedonsk blåhat er en smuk staude på 70-90 cm med tynde, forgrenede stængler og en roset af stedsegrønne, snitdelte blade. Blomstring i juni-august med meget smukke blomster i farverne vinrød eller lys lilla. Trives i fuld sol i en god næringsrig, gerne kalkholdig jord.  Fin i den mere vilde have. God sommerfugle- og biplante da blomsterne har et højt indhold af nektar.

Blåøje - græslilje

Sisyrinchium angustifolium 


Blåøje har smalle, lige, mørkegrønne blade med en blå dug. Bladene kom­mer fra de øverligt liggende rodstokke. Blomsterne er 3­tallige, blå eller hvide. Blomstring i maj-juni. Højde ca. 20 cm. Blade og blomsterstængler visner ned efter afblomstringen. Blåøje foretrækker en sandmuldet, godt drænet jord i fuld sol. Blåøje kan plantes på stenhøje eller stenbede, men også for­an i stauderabatten eller som kant. Det er en udpræget forsommerplante. Har den gode betingelser, breder den sig hurtigt.

 

Daglilje

Hemerocallis-hybrid  ’Sammy Russel’ 


Denne daglilje har meget smukke, store og rødbrune blomster med gul midte.50- 70 cm mellemhøj staude. Blomstrer i august-september måned. Trives i sol/halvskygge. Vokser i almindelig fugtig, men veldrænet havejord. Middeltvoksende, opret og fuldt hårdfør staude.  Knopperne og blomsterne kan spises.

 

Dagpragtstjerne

Silene dioica

Dagpragtstjerne er en flerårig vild blomst, som sagtens kan dyrkes i haven. Den er meget smuk med de pink, stjerneformede blomster. Lang blomstringstid i maj-juni. Højde 40-60 cm. Kan evt. skæres tilbage efter blomstring, så kommer der en ny og mindre blomstring i efteråret. Trives i sol og halvskygge

Fredløs, hvid

Lysimachia clethroides 


Hvid fredløs er, som de øvrige fredløs en lidt aggressiv plante, der breder sig nemt og er en god og selvplejende forgrundsplante langs busketter og læhegn. Vil man have den i baggrunden i staudebedet, kan det anbefales at holde den lidt på plads ved at grave den ned i bedet stående i en spand med hul i bunden. Hvid fredløs har flotte, hvide og vajende blomsteraks, der tiltrækker sommerfugle, bier og andre insekter. Planten bliver ca. 70 cm høj og trives i forskellige jorde, blot de er fugtighedsbevarende. Vokser i sol/halvskygge.

 

Hestemynte, vild

Monarda fistulosa

Vild hestemynte, der kan blive op til 90 cm høj, stammer fra Nordamerika. Det er en flerårig, aromatisk urt der får smukke, runde blomsterstande med lysviolette læbeblomster. Bladene kan anvendes til te. Blomsterne tiltrækker både bier og sommerfugle. Blomstring fra juli til september. Dyrkes på en solrig vokseplads i alm. havejord.

Hjertegræs

Briza media 


Hjertegræs er en smuk staude. Svajende let og graciøs med spinkle, fine og hjerteformede græsaks. 20 - 40 cm høj. Hjertegræs er sød i buketter og dekorationer både i frisk og tørret stand. Trives i sol, halvskygge og ikke for fugtig jord.

 

Håret solhat

Rudbeckia hirta 'Green Eyes'


Flerårig solhat med et flor af kønne gyldengule blomster med olivengrønt øje. 60-70 cm høj. Sol/halvskygge.  Veldrænet jordbund. God til afskæring.

 

Kattehale

Lythrum salicaria 


Kattehale er en rigtig god og smuk sumpstaude og den kan tåle at stå med rødderne i vand, men kan også stå andre steder blot jorden er fugtighedsbevarende f.eks. en lerjord. Kan bliver op til 1 m høj. Fuld sol/halvskygge. Blomstrer i juli-august med mange små rødviolette blomster på opretstående aks. En god insektplante, der besøges af bl.a. sommerfugle, bier og svirrefluer.

 

Kertepileurt

Persicaria amplexicaulis 'Rosea'

Denne kertepileurt blomstrer i juli-oktober med rosa blomster på lange aks og på lette stilke. Bierne er meget glade for blomsterne. Bladene er ca. 25 cm lange, de er spidsovale, mellemgrønne og stængelomfattende. Planten bliver 80-100 cm høj. Vokser helst i en muldrig, lidt fugtig jord i fuld sol eller halvskygge. Virkelig god i buketter.

Knopurt, alm.

Centaurea jacea

Alm. knopurt er hjemmehørende i Danmark. Det er en flerårig plante med smukke lyslilla blomster fra juni til september. Højde 30-80 cm. Den vokser godt på rimelig næringsrig bund i fuld sol. God nektarkilde for både vilde bier og humlebier. Værtsplante for flere sommerfugle.

 

Kodriver, hulkravet

Primula veris 

Meget smuk forårsbebuder. Blomsterne er gule med små orange pletter i svælget og de sidder samlet i en hængende blomsterstand. Bladene er rynkede og ægformede og sidder i roset.10-20 cm høj. Blomstring april-maj. Sol/halvskygge. Trives i de fleste jorde, gerne kalkholdig. Den er spiselig dog ikke i store mængder p.g.a. indhold af salicylsyrer. De C-vitaminholdige blade kan bruges til f. eks. at blande i salater og i fars. De duftende blomster kan bruges til urtete, til snaps og i marmelade.  

 

Kugleprimula

Primula denticulata


Meget tidlig, robust og smukt blomstrende staude. Aflange, matgrønne blade med takket bladrand og hvidmelet underside. Højde 20 cm. Kugleformet blomsterstand med smukke lyslilla eller hvide blomster i april-maj. Er god til afskæring - en rigtig forårsbebuder!
Næringsholdig, humusrig og fugtig men veldrænet jord. Sol/halvskygge. Også fin i surbundsbedet.

 

Kæmpe-margerit

Leucanthemum maximum

Får smukke hvide kurvblomster med gul midte, op til 10 cm i diameter. Blomstring i juni-august i fuld sol eller halvskygge. Bladene er blanke og mørkegrønne og de er lancetformede og tandede. Trives i en næringsholdig, veldrænet og gerne kalkholdig jord. Tiltrækker nytteinsekter. Det er en god afskæringsblomst, der holder længe i vase.

Lungeurt, himmelblå

Pulmonaria angustifolia 'Azurea'

Himmelblå lungeurt er en meget smuk tæppedannende staude. Er god til bunddække. Den får mørkegrønne ru blade og himmelblå blomster i marts-maj. En rigtig forårsbebuder. Vokser godt i både sol og skygge, gerne i en lidt kalkholdig jord.

Lodden løvefod

Alchemilla mollis 


Meget smuk 30-40 cm høj bladplante med grågrønne 9-11 lappede blade, der udskiller vanddråber så planten næsten altid glimter af dugperler. Får flotte gulgrønne blomster i luftige skærme i juni-juli. Holder sig smuk længe og kan til sidst klippes ned og vil hurtigt danne nye blade og evt. blomster. Stiller ikke de store krav til jordbund. Fuld sol/halvskygge/skygge. En af de mest anvendelige stauder såvel til bunddække, rabatstaude og skovbundsstaude.

 

Løvehale

Phlomis russeliana 


Løvehale er en rigtig flot staude med de gule etagestillede læbeblomster i juni og de stedsegrønne grågrønne hårede blade om vinteren. Den er meget skulpturel om vinteren, når den står med flotte, brune frøstande. Den kan vokse i en mager, sandet, veldrænet jord i fuld sol/halvskygge. Bliver ca. 40-60 cm. Er også smuk i den vilde have.

 

Hvidplettet lungeurt

Pulmonaria officinalis

Klumpplante med ovale, vintergrønne, stivhårede blade med hvide pletter. Højde 30 cm. Blomsterstand med mange tragtformede blomster, der er mørkrosa i knop men efterhånden går over i himmelblåt. Blomstrer april-maj. Humusholdig, gerne kalkholdig og fugtig jord. Sol /halvskygge/skygge. 
God skovbundsplante mellem buske og træer. God biplante.

 

Læge-kvæsurt

Sanguisorba officinalis

Lægekvæsurt er en fin staude med smukke små vinrøde blomsterstande som sidder på 1-1,5 meter høje stængler. Smuk imellem andre stauder, giver luftighed og struktur. Blomstring juni-august. Sol/halvskygge. Trives i en næringsrig, fugtig men veldrænet jord. God som snitblomst.

 

Katost, alm.

Malva sylvestris

Alm. katost er hjemmehørende i Danmark. Det er en fin insektplante, der tiltrækker både bier og sommerfugle. Blomsterne er rødviolette med mørkere striber og de sidder ofte samlet. Blomstring i juli-september i fuld sol. Bladene er håndfligede og savtakkede og de er ru og mørkegrønne på oversiden mens undersiden er en del lysere. Planten har et dybtgående rodnet og vokser på næringsrig og gerne tør jordbund.   

Knoldet mjødurt

Filipendula vulgaris

Knoldet mjødurt er en 50-70 cm høj flerårig urt med rosetstillede blade. Bladene er dobbelt fjersnitdelte og er delvis vintergrønne. Blomsterne er flødefarvede. De er fyldte og er samlet i store stande for enden af næsten bladløse stilke. Blomstring i juni-juli. Vokser bedst i en let sandet og tør jord. Hjemmehørende.

Kobjælde, opret

Pulsatilla vulgaris

Opret kobjælde er en tidligt blomstrende og tørketålende staude med en højde på 20-30 cm. Blomstring i april-maj med ret store silkehårede, blåviolette blomster. Får senere en flot, paryklignende frøstand. Trives i fuld sol i en veldrænet jord, gerne sandjord.

 

Kongelys, mørk

Verbascum nigrum

Mørk kongelys er en flerårig, hjemmehørende plante der bliver 40-90 cm høj. Planten danner en bladroset, hvorfra den rødfarvede stængel skyder op. Bladene i rosetten og de nederste stængelblade er ægformede og de øvre stængelblade er elliptiske. Alle blade har bugtet-tandet rand, med mørkegrøn og næsten blank overside og håret underside. Blomstring i juli-august. Blomsterne er gule med violette støvdragere. (Sorten ’Album har hvide blomster) Planten er tørketålende. God nektarplante for mange insekter. 

 

Lægebaldrian

Valeriana officinalis

Flerårig, 50-140 cm høj, stærkt duftende urt. Den oprette, ugrenede stængel har blade, der er fjersnitdelte. De blegt lyserøde blomster er samlet i endestillede kvaste, der danner lette halvskærmlignende stande. Blomstrer juli-august. Trives i sol/halvskygge. Vokser vildt hist og her i Danmark på fugtig næringsrig, gerne kalkrig bund på enge, i grøftekanter, skove og krat. Smuk og graciøs staude. Hjemmehørende.

 

Lægestokrose

Althaea officinalis 


Lægestokrosen er meget smuk med sine svagt rosa/hvidlige  blomter og lidt hårede, grågrønne blade, som er behagelige at røre ved. Blomster i juli-september på en opret stængel. Rigtig god insektplante. En af vore ældste lægeplanter og både rod, blade, blomster og frø kan bruges. Af roden har man bl.a. lavet altæabolsjer.

 

Mandstro

Eryngium 


Mandstro er en staude med stålblå blomster, som har et fantastisk farvespil i haven. Blomsternes farver går fra stålblå, til metallisk lilla/blå eller blå/grå. Planten skal stå i fuld sol og i veldrænet jord. God i buketter. Blomsterne kan tørres og de bevarer deres farver. Der findes flere arter af mandstro bl.a. alpemandstro, kæmpemandstro og strandmandstro.

 

Montbretia

Crocosmia× crocosmiiflora 


Nem knoldplante der kan brede sig med underjordiske udløbere. Bladene er græsagtige og friskgrønne. Fresialignende, let buede blomsterstande med trompetformede smukke orange blomster. Blomstring juli-oktober. Sol/halvskygge. Får en fin frøstand. Er en god gammel havestaude som er blevet meget populær igen. Næringsrig, humusholdig og fugtig men veldrænet jord.

 

Prikbladet Perikon

Hypericum perforatum

Flerårig, 40-60 cm høj urt med opret stiv vækst. Stænglerne er forveddede ved grunden og foroven tæt grenede. De modsatte, smalle ovale blade er med talrige små, mørke prikker (kirtler). Blomsterne sidder i ende- og sidestillede kvaste, er smørgule med mørke prikker og indeholder et gult og rødt farvestof. Blomstrer juni-september. Vildtvoksende og almindeligt forekommende. God snapseurt. Det er de næsten udviklede blomsterknopper der bruges.

Purpur-torskemund

Linaria purpurea 


Purpur-torskemund er en bedårende, smuk, længeblomstrende og sejlivet staude. Den er spinkel og graciøs. Får oprette blomsterstængler med smukke rosa, lilla eller hvide læbeblomster. 50-90 cm høj og den vælter ikke. Den begynder at skyde i det tidlige forår med smukt og sundt udseende, støvet grønt løv. Blomstring juni til midt oktober. God til afskæring. Purpur-torskemund er en meget sund og nem plante, og selv hen på sensommeren ser løvet og de nye blomster friske og sunde ud. Purpur-torskemund er også velegnet til at dyrke i krukker. Purpur-torskemund er en nøjsom plante, der trives fint i direkte sol og gerne på en tør jord. Den vokser fint op mod en sydvendt facade, hvor planter ellers ofte får det for varmt og tørt.

 

Purpursolhat

Echinaceae purpurea


Plante med rosetter af ovale, tandede ruhårede blade. Rødlige stængler med modsatte stængelblade. Højde: 60-90 cm. Op til 12 cm store kurvblomster med mørkrosa bladkroner og brunorange skivekroner. Blomstrer juli-oktober. Dybmuldet, veldrænet og humusholdig jord. Sol /halvskygge. God til staudebedet og til lyse skovbryn. God bi- og sommerfugle-plante.

 

Alm. Sankthansurt

Sedum telephium


Tueformet, opret vækst. Bladene er tykke og ovale. Hårdfør sukkulent. 30-40 cm høj. Blomstrer i aug.-oktober, og blomsterne sidder samlet i en halvskærme-formet top. Kan gro i meget forskellig jord, men trives bedst i en let kalkholdig jord. Tørketålende. Sol/halvskygge. Sankthansurt blev førhen kaldt for kærlighedsurt, fordi den blev brugt til at tage varsler omkring kærligheds-forhold. Gl. lægeplante, mest mod brandsår. Bladene fra sankthansurt kan spises i salater. De minder i smag om ærtebælge. God bi-og sommerfugleplante. God til afskæring, den er meget holdbar. Mange forskellige sorter. F.eks ’Matrona’ med let rødlige stængler og blade og lysrosa blomster.

 

Alm. Sankthansurt

Hylotelephium telephium subsp. maximum

Alm. Sankthansurt er hjemmehørende I Danmark og vokser vildt på sandede områder som strandvolde, overdrev og stengærder. Kan dog også vokse i lidt mere næringsrig jord. Det er en flerårig plante med tueformet, opret vækst. Bladene er tykke og ovale med rundtakket rand. Stænglen er ofte rødlig. Blomsterne er gulgrønne og tiltrækker en masse bier. De er vilde med den. Blomstring i august-oktober. Blomsterstanden står brun hele vinteren, men planten visner ned og skyder igen næste forår. Er god i den næringsfattige blomstereng.

Smalbladet klokke

Campanula persicifolia 'Alba'

Smalbladet klokke er en god sommerstaude med blomstring over en lang periode fra juni til august. Sorten ’Alba’ får hvide klokkeformede blomster samlet i fine stande. Planten har som navnet antyder smalle, grønne blade. Højde 60-100 cm. Sol/halvskygge. Trives på de fleste jorde, dog ikke på surbundsjord.

 

Sporebaldrian

Centranthus ruber

Sporebaldrian er en nøjsom 50-70 cm høj staude med en lang blomstringstid fra juni til september. Har en gaffelgrenet blomsterstand med mange små stjerneformede rødviolette blomster, der tiltrækker mange nytteinsekter. Bladene er blåduggede, ovale og modsatstillede. Meget tolerant overfor jordbund men foretrækker en let sandet jord. Trives bedst i fuld sol. Er tørketålende.

 

Sæbeurt

Saponaria officinalis 


En gammel nytteplante, der som navnet siger, har været brugt som sæbe. Roden indeholder saponin, et organisk stof, som opløst i vand skummer som sæbe. Fin staude med svagt lyserøde blomster i juli-september. 30-60 cm høj.  Blomsterne holder længe og er vidunderlige i buketter. Meget robust plante, der kan gro i al slags jord – den ses da også af og til forvildet i grøftekanter. Breder sig med udløbere. Trives i fuld sol/halvskygge.

 

Tidsel, forskelligbladet

Cirsium helenoides

En 50-100 cm høj staude med store, flotte purpurrøde tidselblomster i juni-august måned. De øverste stængelblade er hele med svagt tornet rand. De nedre stængelblade er fjerfligede. Grøn bladoverside og hvidfiltet bladunderside. Trives i fugtig og næringsrig jord i fuld sol.

 

Torskemund, alm.

Linaria vulgaris

Alm. torskemund er hjemmehørende i Danmark og det er en smuk flerårig plante i maskeblomstfamilien. Den er rank og opret og bliver 20-60 cm høj og vokser især godt på lidt sandede jorder i fuld sol. Blomstring fra juli til langt hen på efteråret. Hver enkelt blomst består af en tolappet overlæbe og en trelabbet underlæbe samt en lang spore nedenunder kronen. Kronbladene er lysegule med en orangerød pukkel på underlæben. Planten er levested for bl.a. natsommerfuglen torskemund-dværgmåler.   

Ædelkortlæbe

Teucrium chamaedrys 


Halvbusk ca. 30 cm høj med udløberdannende, opstigende grene med blanke, mørkegrønne blade, der er stedsegrønne. God som kantplante. Trives på almindelig veldrænet jordbund, som gerne må være kalkholdig. Mørkrosa læbeblomster på et endestillet aks. Blomstrer i juni-august. Det er en god biblomst.

 

Staude-lathyrus/ Ærteblomst

Lathyrus latifolius 


Flerårig klatreplante. Mørkrosa blomster. Undertiden også violette og hvide blomster.  Den kræver støtte, så den er fin op ad plankeværk, pergola eller espalier. Jo flere blomster der plukkes, desto flere knopper sætter planten. Placeres solrigt. Trives i porøs, næringsrig jord. Har ikke samme stærke duft som de et-årige lathyrus.

 

Vårkærminde/Kærminde

Omphalodes verna

Sød forårsblomstrende staude med blomstring i april-maj. Højde ca. 15 cm. Blomstrer med små rent blå blomster med hvid stjerne i midten. Den kan minde om forglemmigej. God bunddækkeplante i staudebede samt som bunddække under løvfældende buske og træer, da den trives både i sol, halvskygge eller skygge. Bladene er æg-eller hjerteformede med tydelige nerver og de er let behårede. Den breder sig med overjordiske udløbere. Vil gerne vokse i en humusrig, let fugtig jord men trives i de fleste jordtyper.