Gratis Gødning

Kristian Nielsen, en frisk dreng på blot 15 år, har startet projektet: "GratisGødning" (hestegødning).

GratisGødning er – som navnet antyder – et tilbud til haveejere om at få gratis gødning. Betingelsen er blot, at haveejerne selv skal ud til det nærmeste hestehold og hente gødningen.

GratisGødning går ud på at formidle kontakt mellem hestehold og haveejere. Det sker via en hjemmeside, som er designet til, at haveejere kan finde det nærmeste hestehold og derefter tage kontakt til dem. Hesteholdene er glade for på den måde at komme af med deres hestemøg.


Se hjemmesiden: GratisGødning

og Facebook 

 

 

Pressemeddelelse fra GratisGødning:

4 måneder efter opstart: Så populært er GratisGødning
Den 2. juli kunne den 14-årige iværksætter Kristian Nielsen lancere det bæredygtige projekt, GratisGødning. I dag, 4 måneder efter, kan 15-årige Kristian snart fejre 100.000 sidevisninger.

Planterne hænger med næbbet, og jorden er livløs. Det kan enhver haveejer relatere, og så tyer mange til at købe, hvad der findes af gødning og jordforbedring, som typisk ikke bliver en billig affære. 

”Der er så meget hestegødning rundt omkring i kongerigets stalde, stutterier og hestehold – så hvorfor købe det, når du kan få det gratis,” lyder det fra Kristian, som i sommers derfor fik lavet hjemmesiden: www.gratisgødning.dk, hvor haveejere kan finde nærtliggende hestehold, hvor de kan hente hestegødning. Kristian fortsætter: ”Det er et bæredygtigt, miljøvenligt og naturligt projekt. Det hjælper med at genbruge naturens egen gødning, samtidig med at det passe på miljøet og skaber et samarbejde mellem mange mennesker.” Derfor er projektet blevet utroligt populært, og snart rammer hjemmesiden 100.000 visninger. Hjemmesiden lyder kort og godt: www.gratisgødning.dk 

En lang og lærerig proces 
”Jeg har brugt flere tusinde kroner på projektet, men det har været gode lærepenge. Jeg har truffet nogle forkerte beslutninger, og jeg har måtte udsætte og udsætte. På nogle tidspunkter så det håbløst ud, og ikke alle fejlene er der blevet rettet op på,” siger Kristian, men slår derefter fast: ”Jeg har dog lært utroligt meget af det, og folks lutter positive meldinger motiverer mig til at klø endnu mere på. Nu rammer hjemmesiden jo snart 100.000 visninger, og har 80 tilmeldte hestehold.”
Kristian tilføjer også, at han har tjent lidt på nogle annoncer, men at han stadig har brugt langt flere penge på projektet, end han har tjent.

Hvordan det hele startede
”Jeg var ovre hos min faster, der bor i Vestjylland, og som har heste. Hendes veninde fra Storkøbenhavn var på besøg, og hun udnyttede muligheden til at få noget hestegødning med hjem til haven i København. Så vi blev sat til at skovle hestepærer,” sagde Kristian og fortsatte: ”Jeg tænkte, at det var langt at køre med gødning i bagagen – så kunne man ikke have fået noget i det lokale stutteri i stedet? Dermed fik jeg ideen, som jeg bare måtte komme i gang med. Jeg elsker at starte projekter op fra bunden af og se, hvor langt jeg kan komme med dem og i dette tilfælde – ret langt”.

Kristian startede med at lave en brugerundersøgelse, hvor han med hjælp fra 70 haveejere, fandt ud af, at der var meget stor begejstring for projektet. Af de 70 adspurgte kom han nemlig frem til, at 93% (65) syntes det var en god idé, og ville benytte sig af hjemmesiden.
I dag kan han ikke præcist sige, hvor mange der har benyttet sig af sitet, men han ved, at tallet er omkring +30. Det lyder ikke af særlig meget, men Kristian erfarer, at han har oplevet nogle misfortolkninger omkring brugen af organisk gødning, som det måske kan skyldes.

Brugen af hestegødning
Hestemøg er noget du kan bruge hele året rundt til diverse formål. 
Om foråret (efter april) og i august er planterne i vækst, og skal bruge gødning til at vokse. Her kan man tilføre dem noget hestemøg. Hvis det er omsat, er det bedst, da det omsatte er mildest for planterne. 
Du kan om sommeren bruge møget som bunddække, så det skærmer for ukrudt. Hvis der er hele korn i møget, kan det spire, og hvis møget er helt friskt, kan det tiltrække udyr.
Man kan også jordforbedre med organisk gødning. Det kan man så længe bakterierne i jorden arbejder dvs. fra april til oktober. 

Jordforbedring handler om at tilføre jorden noget organisk materiale, som sætter gang i mikrolivet, og ved at tilføre nogle næringsstoffer. Så kan du med fordel give noget kompost og organisk gødning.  Det er vigtigt, at gødningen ikke er helt omsat, da der dermed er en udvaskningsrisici. Næringsstofferne i helt omsat gødning er nemlig mobile.  
Om vinteren kan du bruge friske hestepærer eller mødding som vinterdække, så jorden beskyttes mod vinterens kulde, blæst og regn.
Til de interesserede hesteejere kan man nemt tilmelde et hestehold inde på siden.

GratisGødning:
- Via www.gratisgødning.dk finder haveejere et stutteri/hesteejere.
- Hesteejere tilbyder gratis hestegødning
- Haveejerne kommer og henter.
- Forlods aftales dage og tider for indsamling og afhentning
- Stutteriejere henviser til bunker, folde og bokse, hvori der kan losses og samles
- Haveejere medbringer selv pose, trailer mv. til afhentning.

 

Kristian Nielsen, som har etableret hjemmesiden GratisGødning.